پالت (pallet) یکی از تجهیزات مورد نیاز در انبارداری می باشد که هدف از استفاده آن، جا به جایی و حمل و نقل آسان مواد و کالا است. ممکن است این سوال برای بسیاری از افراد وجود داشته باشد که پالت چیست ؟ انواع پالت کدامند؟ مزایا و معایب هر یک کدام است و چه کاربردی دارند؟ گروه بهین انبار؛ تولید کننده سیستم های قفسه بندی انبار در ادامه به این سوالات پاسخ داده و راهنمای جامعی را در این زمینه ارائه خواهد داد.
پالت چیست ؟
پالت به سازه ای مسطح یا لبه دار و جعبه مانند گفته میشود که در انواع مختلف چوبی، فلزی و پلاستیکی طراحی و تولید می گردد. این سازه ها برای جا به جایی و چپدمان کالاها و اقلام در انبارها و کارخانجات بزرگ به کار رفته و حمل و جا به جایی را با لیفتراک امکان پذیر می سازد. به عبارت دیگر، پس از چیدمان کالاها بر روی سطح پالت ها، لیفتراک پالت را از روی زمین برداشته و در محل مورد نظر قرار می دهد. با کمک این سازه کالاهای سنگین با اندازه های مختلف همگی در یک مرتبه جا به جا شده و فرآیند جا به جایی کالاها در کمترین زمان صورت میگیرد. البته، لازم به ذکر است که در سیستم های قفسه بندی انبار از قبیل سیستم قفسه بندی پالت راک، در کف هر قفسه پالت قرار میگیرد تا بسته های محصولات و اقلام مختلف بدون نگرانی بابت ریزش آنها بر روی این سطوح قرار گیرند.
دلایل استفاده از پالت چیست؟
با توجه به تنوع بسیار زیادی که در پالت ها وجود دارد، ممکن است این سوال بوجود آید که چرا از این تجهیزات در انبارداری استفاده میشود؟ از مهم ترین دلایل استفاده از پالت های مسطح، باکس پالت و غیره می توان به ایجاد نظم بهتر در محیط انبار اشاره نمود. علاوه براین، استفاده از تجهیزات باعث میشود تا از فضای موجود در انبار به صورت بهینه استفاده شود و دسترسی به کالاها و اقلام قرار گرفته بر روی آنها نیز آسان تر شود. مهم تر از همه اینکه، قرار گرفتن کالاها با بسته بندی های کوچک در باکس پالت یا کالاهای مسطح بر روی پالت های مسطح باعث میشود تا احتمال ریزش و سقوط آنها تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا کند.
انواع پالت
در تقسیم بندی انواع پالت لازم است به فاکتورهای مختلفی توجه شود، از قبیل جنس سازه و شکل و ساختار ظاهری آن! بر همین اساس می تون انواع پالت را بر اساس شکل ظاهری آنها به دو گروه کلی پالت تخت یا مسطح و باکس پالت تقسیم بندی کرد که هر یک دارای ویژگی های خاصی هستند که عبارتند از:
پالت مسطح
پالت تخت یا مسطح یکی از پرکاربردترین انواع پالت می باشد که بدون دیواره بوده و بسته های کالاها و اقلام مختلف روی سطح آنها قرار میگیرند. این نوع پالت گزینه مناسبی برای جا به جایی و همچنین چیدمان بسته های مواد غذایی، مصالح ساختمانی و لوازم خانگی می باشد که شرایط را برای حمل و نقل جاده ای، دریایی و ریلی براحتی امکان پذیر می کند. همان طور که در بند پالت چیست اشاره شد، هر یک از انواع این سازه ها دارای ویژگی های خاصی هستند و بر همین اساس می توان کاربردهای متفاوتی را برای آنها در نظر گرفت. پالت مسطح نیز دارای ویژگی های مختلفی می باشد که عبارتند از:
- ابعاد و اندازه دهانه و عمق پالت های مسطح بسیار متغیر بوده و با توجه به نیاز می توان گزینه های مختلفی را انتخاب نمود
- جنس به کار رفته برای پالت های مسطح از چوب، فلز و پلاستیک می باشد
- در انواع دو رو دو طرفه، یک رو دو طرفه، دو رو چهار طرفه تولید میشوند که تفاوت آنها در نحوه جا به جایی هر یک توسط لیفتراک می باشد.
- با توجه به اینکه این نوع پالت بدون دیواره می باشد، لذا برای چیدمان و جا به جایی کالاها و بسته هایی که دارایاشکال هندسی منظم هستند مورد استفاده قرار میگیرند
باکس پالت (جعبه پالت)
از دیگر انواع پالت می توان به باکس پالت یا جعبه پالت اشاره نمود. همان طور که از نام آن مشخص است، سازه ای دیواره دار از جنس چوبی، فلزی و پلاستیکی می باشد که برای جا به جایی و چیدمان کالاها استفاده میشود. در طراحی و ساخت باکس پالت، دیواره های توری و نرده ای برای آن در نظر گرفته میشود که از ریزش کالاها و بسته های موجود در آن جلوگیری می کند و جا به جایی آنها توسط لیفتراک را بسیار آسان می کند. از جمله موارد کاربرد پالت بلکس می توان به گزینه های زیر اشاره نمود:
- نگهداری از مواد غذایی در سردخانه ها
- جا به جایی اقلام و کالاها بدون بسته بندی
- جا به جایی کالا و اقلام با اشکال هندسی نامنظم
- جا به جایی کالاها شکستنی
- حمل و نقل میوه و تره بار و صادرات آنها
پالت بشکه
همان طور که از نام این گروه از پالت ها مشخص است، برای نگهداری و چیدمان اقلامی شبیه به بشکه مورد استفاده قرار میگیرند. بدنه این پالت ها فلزی بوده و شکل ظاهری آنها به گونه ایست که می توان چند بشکه را به صورت طبقاتی در آنها قرار داد و جا به جایی آنها نیز بسیار آسان است.
پالت لاستیک
این گروه از پالت ها در کارخانجات و صنایع تولید لاستیک خودرو مورد استفاده قرار میگیرند. چیدمان و جابه جایی لاستیک های خودرو به صورت طبقاتی بر روی این تجهیزات فلزی و بسیار مقاوم انجام میشود.
رایج ترین جنس پالت چیست ؟
علاوه بر شکل و ساختار کلی بدنه پالت ها، این سازه ها از نظر متریال و جنس به کار رفته برای بدنه دارای تنوع زیادی هستند و پاسخ سوال رایج ترین جنس پالت چیست ، شامل موارد زیر می باشد:
پالت چوبی
یکی از رایج ترین انواع پالت که کاربرد بسیار گسترده ای در صنعت انبارداری و جا به جایی کالا و مواد مختلف دارد، پالت های چوبی می باشد. وزن سبک و سادگی فرآیند تولید و ساخت آن باعث شده است تا از این نوع پالت در محیط های گسترده ای استفاده شود و در سیستم های انبارداری نیز جایگاه ویژه ای داشته باشند. پالت های چوبی بر اساس شکل و ساختار کلی آنها در انواع دو رو و یک رو قرار میگیرند. واضح است که منظور از دو رو یعنی امکان چیدمان کالاها در بالا و پایین آن وجود داشته و در یک رو تنها در طرف چیدمان صورت می گیرد. علاوه براین، پالت های چوبی را در انواع دو طرفه و چهار طرفه طراحی و تولید میشوند تا جا به جایی آنها توسط لیفتراک به آسانی امکان پذیر باشد.
مزایا و معایب پالت چوبی
همان طور که اشاره شد، پالت های چوبی وزن سبکی داشته و قیمت آنها نسبت به انواع فلزی آنها ارزان تر است. علاوه براین، ساخت و تعمیر آنها در کمترین زمان انجام میشود. البته، این سازه ها از مقاومت کمی در برابر ضربه برخوردار هستند و با نفوذ نم و رطوبت دچار مشکل میشوند. از دیگر معایب آن می توان به امکان آتش سوزی آنها و طول عمر کوتاهشان اشاره نمود.
پالت فلزی
پالت های فلزی از مقاوم ترین انواع پالت می باشند که در دو نوع مسطح و جعبه ای و دیواره دار تولیدد میشوند. با توجه به مقاومت بسیار بالای این گروه از پالت ها، برای چیدمان و جا به جایی کالاهای سنگین کاربرد زیادی دارند. پالت های فلزی را می توان در انواع یک رو و دو رو و دو طرفه و چهار طرفه خریداری نمود.
مزایا و معایب پالت فلزی
از مهم ترین ویژگی های مثبت پالت های فلزی می توان به استحکام بسیار بالای آنها در برابر ضربه اشاره نمود که در نهایت منجر به افزایش طول عمر و دوام آنها می گردد. عدم امکان آتش سوزی در پالت های فلزی از مزیای بسیار موثری می باشد که ایمنی انبار را ا حد زیادی افزایش می دهد. با توجه به اینکه پالت های فلزی قابل شستشو هستند، لذا می توان از آنها برای حمل و نقل مواد بهداشتی و آرایشی و مواد غذایی استفاده نمود و به صورت مرتب نسبت به شستشوی آنها اقدام نمود.
قیمت گران و وزن سنگین و هزینه های تعمیر زیاد از جمله نقاط منفی پالت های فلزی هستند که می تواند انتخاب آن را برای برخی از محیط ها دچار چالش کند.
پالت پلاستیکی
از دیگر انواع پالت می توان به پالت پلاستیکی اشاره نمود که نسبت به نوع چوبی و فلزی کاربرد کمتری برای جا به جایی و چیدمان کالاها دارد. متریال به کار رفته برای تولید این نوع پالت در برخی از مواقع پلیمر بوده و گاهی اوقات نیز از مواد بازیافتی تولید میشوند. پالت های پلاستیکی قیمت ارزانی داشته، اما از مقاومت مناسبی در برخورد با ضربه برخوردار نمی باشند.
کاربرد پالت چیست ؟
کاربرد نوع مسطح و دیواره دار پالت ها را می توان برای حمل و جا به جایی و چیدمان محصولات و کالاهای مختلفی استفاده نمود. به عنوان مثال از جمله موارد کاربرد پالت می توان به گزینه های زیر اشاره نمود:
- حمل و نقل کیسه های مصالح ساختمانی، مواد غذایی و محصولات کشاورزی
- حمل و نقل بسته های لوازم خانگی با ابعاد منظم و نا منظم توسط پالت های مسطح و دیواره دار
- حمل و نقل و جا به جایی سنگ های بزرگ معدنی
- حمل و نقل دستگاه ها و تجهیزات صنعتی با وزن سنگین
- حمل و جا به جایی میوه و تره بار
- چیدمان کالاهای مختلف در سیستم های قفسه بندی انبار
موارد مهم در انتخاب پالت چیست ؟
تنوع در انواع پالت بسیار زیاد است و لازم است در فرآیند انتخاب و خرید پالت به موارد متعددی توجه شود که عبارتند از:
- با توجه به نوع کالا و وزن آنها جنس مناسبی را برای پالت انتخاب کنید
- پالت های فلزی با توجه به قابلیت شستشوی آنها گزینه مناسبی برای جا به جایی مواد غذایی می باشند
- اگر احتمال آتش سوزی در محیط انبار وجود دارد، بهتر است پالت های فلزی ر انتخاب کنید
- در محیط هایی که نم و رطوبت وجود دارد، پالت های چوبی مناسب نبوده و بهتر است از پالت های فلزی و پلاستیکی استفاده شود
طراحی و تولید انواع پالت با بالاترین کیفیت
بهین انبار یکی از قدیمی ترین گروه های تولیدکننده سیستم های قفسه بندی و وسایل و جعبه پلاستیکی انبار می باشد که در مجموعه محصولات خود، انواع پالت مسطح و باکس پالت را قرار داده است. برای اطلاع از شرایط و ویژگی های هر یک از محصولات گروه بهین انبار و دریافت مشاوره رایگان به منظور انتخاب بهتر قبل از خرید، می توانید از راه های ارتباطی ذکر شده در پایین صفحه استفاده نمایید.