چیدمان قفسه بندی انبار

بهترین روش چیدمان قفسه های انبار چگونه است؟

چیدمان قفسه های انبار و روش دسترسی به کالاهای مورد نیاز شاید در نگاه اول کار ساده ای به نظر آید، اما در کارخانجات تولیدی با تعداد ورودی و خروجی زیاد در انبارها این موضوع کاملا تخصص می باشد. چون عدم توجه به اصول درست چیدمان قفسه های انبار، نه تنها منجر به زمان بر شدن فرآیند انبارگردانی و سرشماری می گردد، بلکه ممکن است با مشکلاتی از قبیل اتمام تاریخ انقضا محصولات یا گم شدن کالا در میان هزاران بسته مواجه شوید. بهین انبار؛ تولیدکننده سیستم قفسه بندی انبار در ادامه به بهترین روش های چیدمان قفسه بندی انبار و اصول مهم آن می پردازد.

چطور بهترین روش چیدمان قفسه های انبار را انتخاب کنیم؟

قبل از انتخاب روش های مناسب برای قراردادن محصولات در قفسه های انبار، لازم است ابتدا شناخت کاملی ساختار انبار و جزئیات مربوط به آن داشته باشید. مهم ترین مواردی که در انتخاب روش چیدمان کالاها در قفسه های انبار باید مد نظر قرار داد عبارتند از:

نوع سیستم قفسه بندی

سیستم های قفسه بندی انبار دارای تنوع بسیار بالایی بوده و هر یک دارای ویژگی های خاصی هستند. تفاوت های موجود در ساختار کلی قفسه ها، فاصله بین راهروها، نوع پالت و کفپوش هر طبقه و غیره تاثیر زیادی بر نحوه چیدمان محصولات در آنها دارد. به عنوان مثال، اگر قفسه بندی خود راهرو در انبار موجود می باشد، در چیدمان قفسه بندی انبار باید به این مسئله توجه داشت که نحوه گذاشتن و برداشتن کالا در آن FIFO می باشد. لذا اگر کالاهای انبار دارای تاریخ انقضا هستند حتما بر اساس تاریخ انقضای آنها کالاها مرتب و در قفسه ها قرار گیرند.

نوع کالا و محصولات موجود در انبار

فرد یا افرادی که مسئول چیدمان قفسه بندی انبار می باشند، لازم است از نوع محصولات شناخت کامل داشته باشند. آیا محصولات دارای تاریخ انقضا هستند؟ آیا تمام کالاها از یک نوع می باشند؟ تنوع در محصولات انبار بسیار زیاد است یا تنها از نظر اندازه  ابعاد با هم متفاوت می باشند؟ وزن و ابعاد کالا و محصولات چقدر است؟ تمام این موارد می توانند تاثیر زیادی بر نحوه چیدمان محصولات در قفسه ها داشته باشند.

چیدمان انبار بر اساس شکل هندسی کالا

کالاهای موجود در انبارها دارای شکل های هندسی مختلفی می باشند که بر همین اساس باید قفسه مناسب و نحوه چیدمان مناسب را انتخاب نمود. از جمله شکل های هندسی کالاها می توان به کالاهای استوانه ای شکل از قبیل قرقره ها، بشکه ها و کلاف ها اشاره نمود. بارهای تخت مانند سنگ و موزایک، بارهای قرار گرفته در کیسه گونی از قبیل الیاف، پنبه و پارچه و بارهای فله ای اشاره نمود. هر یک از این گروه کالاها را باید به شیوه های خاصی در قفسه ها قرار داد. به عنوان مثال، بارهای رول و استوانه ای را باید بر روی قفسه های بازویی قرار داد. برای چیدمن بارهایی با بسته بندی های کوچک می توان از باکس های پالت استفاده نمود تا مانع از ریزش و سقوط آنها شد.

نحوه نگهداری از کالاها

از دیگر مواردی که لازم است برای چیدمان کالاها در قفسه بندی انبار به آن توجه داشت، نحوه نگهداری از آنها می باشد. به عبارت دیگر، هر یک از کالاها دارای شرایط خاصی برای نگهداری می باشند و به عنوان مثال نباید از بسته بندی های اصلی خارج شوند و هیچ گونه گرد و غبار به آنها نفوذ نکند. این گروه از کالاها باید در فضای مناسب و در شرایطی که به بسته بندی آسیب وارد نشود نگهداری شوند.

نحوه جا به جایی و چیدمان کالا در قفسه ها

فاصله بین راهروها در سیستم های قفسه بندی مختلف با هم فرق دارند و با توجه به دستگاه ها و تجهیزاتی که برای جا به جایی و قرار دادن کالا در قفسه ها استفاده میشود، بسته های محصولات مختلف را باید در قفسه های انبار قرار داد. به عنوان مثال اگر لیفتراک در انبار موجود می باشد، می توان روشی را برای چیدمان قفسه بندی انبار انتخاب کرد که کالاهایی با وزن های سبک را تا حد امکان در بالاترین قفسه ها قرار دهد.

سیستم انبارداری و ظرفیت قفسه ها و میزان تحمل هر یک از قفسه ها در برابر وزن محصولات و بسته ها از دیگر مواردی هستند که قبلا از روش چیدمان قفسه بندی انبار لازم است مد نظر قرار گیرند.

چیدمان قفسه بندی انبار

رایج ترین روش چیدمان کالاها در قفسه های انبار کدام است؟

در محیط های صنعتی با انبارهای بسیار بزرگ روش های مختلفی برای قرار گرفتن قفسه ها و چیدمان محصولات در آنها به کار می رود. رایج ترین روش برای چیدمان قفسه های انبار شامل موارد زیر می باشند:

چیدمان قفسه ها بر اساس وزن کالاها

کارخانجات یا محیط هایی که دارای کالاهایی با وزن های متفاوت می باشند، در اغلب مواقع چیدمان قفسه بندی انبار را بر اساس وزن انجام می دهند. به منظور بالا بردن مقاومت قفسه ها و همچنین جا به جایی آسان کالاها، اجناس یا بسته هایی که دارای وزن های سنگین تر هستند در قفسه های پایین تر قرر گرفته و کالاهای سبک در ردیف های بالاتر چیده میشوند.

چیدمان قفسه ها بر اساس تاریخ انقضا محصولات

سیستم انبارداری مواد بهداشتی و آرایشی و مواد غذایی که دارای محصولاتی با تاریخ مصرف مشخص می باشند، کالاها را به گونه ای در قفسه بندی انبار قرار می دهند که دسترسی بر اساس تاریخ انقضا آنها باشد. به عبارت دیگر، محصولاتی که دارای تاریخ مصرف بیشتری هستند در انتهای قفسه یا قفسه های قرار خواهند گرفت.

چیدمان قفسه ها بر اساس نوع اقلام

فروشگاه های مواد غذایی، هایپرمارکت ها و محیط هایی که دارای تنوع بالایی از اقلام هستند، چیدمان محصولات در قفسه ها را بر اساس نوع کالا انجام می دهند. به عبارت دیگر، در این روش هر یک از انواع کالا در قفسه های جدا از هم قرار گرفته و دسترسی به محصولات هر گروه آسان خواهد بود.

چیدمان قفسه بندی انبار با کد گذاری

علاوه بر نحوه قرار گرفتن کالاها در قفسه های انبار، لازم است هر یک از ردیف های قفسه نیز دارای چیدمان درست و قابل فهمی باشند تا فرآیندهایی از قبیل انبارگردانی را با چالش مواجه نکنند. کدگذاری یکی از بهترین راهکارها در این شرایط می باشد که باعث میشود نظم خوبی در بین قفسه ها بوجود آید. البته لازم به ذکر است که سیستم های کدگذاری به کار رفته برای چیدمان قفسه بندی انبار بسیار متنوع بوده و دایره گسترده ای در آنها وجود دارد. از جمله این روش ها می توان به کدگذاری با حروف، کدگذاری با اعداد، ترکیب حروف و اعداد، روش نیومونیک، روش کدینگ مخفی و استاندارد از جمله این موارد هستند. در ادامه به برخی از این روش های کد گذاری برای چیدمان قفسه بندی انبار اشاره می کنیم:

کد گذاری ساده

این روش بیشتر در سیستم های انبارداری قدیمی که تنوع زیادی در کالاهای ورودی آنها وجود نداشت، مورد استفاده قرار می گرفت. در این سیستم کد گذاری برای چیدمان صحیح قفسه بندی انبار، هر یک از کالاهای ورودی به ترتیب ورود شماره گذاری میشوند.

کد گذاری با حروف الفبا

 یکی از قدیمی ترین روش های کد گذاری کالاها در قفسه بندی انبار، قرار دادن کالاها بر اساس حرف اول نام کالا می باشد. در این سیستم کالاها بر اساس حروف الفبا در قفسه ها چیده میشوند. البته این روش چیدمان قفسه بندی انبار کاربرد زیادی نداشته و تنها برای انبارها با تعداد کالاهای محدود می توان از آن استفاده نمود.

چیدمان قفسه بندی انبار با کد گذاری

کد گذاری اعداد گروهی

 بر اساس تعداد قفسه های موجود در انبار و ظرفیت آنها، تمام محصولات به تعداد قفسه ها تقسیم شده و 20 تا 30 درصد به عنوان کدهای ذخیره برای کالاهای مشابه جدید الورود برای آن ردیف در نظر گرفته میشود. سایر ردیف ها نیز با در نظر گرفتن این مقدار شماره گذاری شده تا کد گذاری انبار به طور کامل انجام شود.

کد گذاری نیمونیک

 برای چیدمان قفسه بندی انبار که تعداد کالاها در آن محدود می باشند، از حروف اول نام کالا برای کد گذاری استفاده میشود.

کد گذاری اعشاری یا دیویی

در این روش از اعداد اعشاری استفاده می گردد که رقم سمت چپ نشان دهده گروه اصلی کالا و ارقام سمت راست به معنای گروه فرعی کالا و زیر مجموعه های گروه فرعی می باشد.

چیدمان قفسه بندی انبارهای مکانیزه

سیستم انبارداری در دنیای امروز بسیار پیچیده بوده و نرم افزارهای بسیار متنوعی برای این منظور طراحی شده اند. از جمله روش هایی که در سیستم های انبارداری مکانیزه برای چیدمان قفسه های انبار مورد استفاده قرار می گیرد، ثبت کد مشخص برای هر کالا در بانک اطلاعاتی سیستم و قرار دادن کالای مورد نظر در آدرس ثبت شده می باشد. این روش از نظم بسیار خوبی برخوردار است و دسترسی به هر کالا و انبار گردانی در آن بسیار آسان خواهد بود.

تولید انواع قفسه بندی انبار

گروه بهین انبار یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سیستم های قفسه بندی انبار می باشد که مجموعه گسترده ای از انواع قفسه های ثابت، قفسه بندی بندی متحرک انبار و ظروف نگهداری و جا به جایی کالا و مواد را با بهترین متریال طراحی و تولید می کند. برای اطلاع از ویژگی های هر یک از محصولات این مجموعه می توانید از طریق راه های ارتباطی ذکر شده در پایین صفحه استفاده نمایید.

مشاوره رایگان

کارشناسان بخش پشتیبانی آماده پاسخگویی به شما مشتری عزیز می باشند

مطالب مرتبط

4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید